Hoe wij de psychologie van de Golden Circle toepassen om websites krachtiger te maken.

Simon Sinek, een vooraanstaand spreker en auteur, heeft de 'Golden Circle' methodiek geïntroduceerd als een krachtig model om organisaties te helpen hun doelen beter te begrijpen en effectief te communiceren. In dit artikel onderzoeken we hoe de Golden Circle methodiek kan worden toegepast om websites te verbeteren qua strategie en communicatie.

Wat is de Golden Circle Methodiek?

De Golden Circle methodiek, zoals voorgesteld door Simon Sinek, is gebaseerd op het idee dat succesvolle organisaties en leiders zich richten op het 'waarom', 'hoe' en 'wat' van hun bedrijf in die specifieke volgorde. Deze cirkel heeft drie lagen:

Waarom

Dit vertegenwoordigt het doel, de missie of het geloof van een bedrijf. Het gaat over waarom het bedrijf doet wat het doet, wat de diepere betekenis of het doel achter hun activiteiten is

Hoe

Deze laag behandelt de processen, strategieën of waarden die het bedrijf onderscheiden van anderen. Hier wordt uitgelegd hoe het bedrijf zijn doelstellingen wil bereiken.

Wat

Dit is de buitenste laag en beschrijft wat het bedrijf precies doet of welke producten/diensten het aanbiedt. Het vertegenwoordigt de tastbare resultaten of de output van het bedrijf.

De Voordelen van de Golden Circle Methodiek voor Websites

Authentieke Communicatie

Door te beginnen met het 'waarom' aspect, stelt de Golden Circle methodiek een bedrijf in staat om diepere waarden en overtuigingen te communiceren. Wanneer deze overtuigingen oprecht zijn, kunnen ze resulteren in een emotionele connectie met de bezoekers van de website. Een website die zich richt op het 'waarom' zal zijn bezoekers inspireren en aanzetten tot actie, omdat mensen vaak handelen op basis van emotie en overtuiging. Een goede plek voor de "waarom" van het bedrijf of merk is de homepagina, als binnenkomer, de titel van de pagina.

Duidelijke Identiteit en Positionering

De 'hoe'-laag van de Golden Circle helpt een website om zijn unieke waardepropositie te definiëren. Door te benadrukken hoe het bedrijf anders is dan zijn concurrenten, wordt een duidelijke identiteit en positionering gecreëerd. Dit stelt bezoekers in staat om snel te begrijpen waarom ze voor dit specifieke bedrijf moeten kiezen en wat hen onderscheidt van anderen in de markt.

Klantgerichtheid

Het focussen op het 'waarom' en 'hoe' stelt een website in staat om de focus te leggen op de behoeften en wensen van de klanten. Door te begrijpen waarom klanten bepaalde producten of diensten nodig hebben en hoe het bedrijf aan die behoeften kan voldoen, kan de website content en functionaliteiten aanbieden die beter aansluiten bij de doelgroep.

Langdurige Betrokkenheid

Een website die begint met het communiceren van zijn doel en waarden, in plaats van alleen zijn producten of diensten, zal langdurige betrokkenheid en loyaliteit bij zijn klanten opbouwen. Dit komt doordat klanten het gevoel hebben dat ze deel uitmaken van iets groters dan alleen een commerciële transactie. De bekendste voorbeelden hierin zijn Apple en Martin Luther King, die hun klanten en volgers laten geloven in hetgeen zijn geloven. Zo kwam Apple met de bekende "Think Different" campagne. Martin Luther King liet zijn volgers meekijken in zijn droom "I have a dream.." Dat is dan ook de "waarom" pur sang.

Consistente Communicatie

De Golden Circle methodiek helpt ook om een consistente boodschap over te brengen op alle pagina's en aspecten van de website. Het 'waarom', 'hoe' en 'wat' vormen samen een leidraad voor de gehele contentstrategie, ontwerp en gebruikerservaring.

Conclusie

De Golden Circle methodiek van Simon Sinek biedt een krachtige strategische benadering om websites te verbeteren qua strategie en communicatie. Door te beginnen met het 'waarom', gevolgd door het 'hoe' en 'wat', kan een website een diepere connectie met de bezoekers tot stand brengen, duidelijke positionering en differentiatie creëren, klantgericht handelen en langdurige betrokkenheid opbouwen. Door deze methodiek toe te passen, kunnen bedrijven een effectieve en overtuigende online aanwezigheid opbouwen die hen helpt te groeien en te bloeien in een steeds competitievere digitale wereld.