Menu

Wireframes

Wireframes zijn de bouwtekeningen van een website, lijntekeningen die bepalen wat en waar bepaalde elementen komen op schermen of webpagina's en hoe deze zich tot elkaar verhouden in grootte, aanwezigheid en locatie.

Wat is een wireframe?

Wireframes zijn lijntekeningen die nog geen rekening houden met typische design elementen zoals lettertypes, vormen of kleuren. Deze tekeningen zijn volledig gefocust op het verwerken van de essentiĆ«le elementen op een scherm van een website of webapplicatie. Door middel van het trekken van zwarte lijnen in gestructureerde vlakken en blokken met waar nodig tekstuele annotatie maken wireframes duidelijk waar en wat er getoond moet worden op een scherm.

Het maken van wireframes heeft als doel het designproces te verduidelijken door eerst te bepalen wat waar komt en vervolgens daarna pas door te schakelen naar het ontwerp, wat uiteindelijk soepeler gaat omdat hierdoor de wireframes als het ware ingekleurd en vormgegeven kunnen worden.

De wireframes zijn vergelijkbaar met een bouwtekening voor een huis, waarbij deze als stevige fundering kunnen worden gebruikt voor de vervolgstap met een design. Hierdoor hoeft de designer niet meer te schuiven met functies, knoppen en onderdelen van de schermen. Wat een tijdrovende taak kan zijn als de blokken al ontworpen zijn en daardoor opnieuw moeten worden afgestemd in verhouding tot alle andere elementen qua indeling en ook grootte, vorm, kleur en stijl.