Web apps

Misschien gebruik je ze dagelijks, maar wat zijn het precies?

Web apps

De evolutie binnen webtechnologie heeft sinds de komst van internet niet meer stilgestaan. Gepaard met deze ontwikkelingen zijn natuurlijk ook de verwachtingen van bezoekers meegegroeid, wat ervoor gezorgd heeft dat veel websites hun statische jasje hebben uitgetrokken, om plaats te maken voor dynamische content. De grootmachten zoals Google en Apple, maar ook gepassioneerde bedrijfjes zijn zelfs nog een stap verder gegaan en hebben hun eigen web app gerealiseerd. We gaan in dit artikel in het kort kijken wat nu precies het verschil is tussen een website en een web app, en waar we web apps zoal tegenkomen in het wild.

Het verschil

Eerst moeten we het verschil kunnen zien tussen de welbekende website, en een web app. Het verschil is goed zichtbaar als we kijken naar paginaverversing. Bij een website worden in één keer de grafische onderdelen geplaatst en vervolgens gevuld met content. Stap voor stap begint de pagina dus blanco, vervolgens worden alle gegevens geladen zoals afbeeldingen, opmaak-bestanden en de tekstuele content. Na het laden beland de pagina in een soort pauze stand. Een web app begint ook blanco, laad ook grafische elementen en content, maar (en hier zit het verschil) komt vervolgens niet op pauze te staan. De web app wacht op input van de gebruiker om de huidige pagina aan te vullen met nieuwe data.

Voorbeeld

Een voorbeeld vergelijking lijkt me hier goed op z'n plaats. We nemen nu.nl als gewone website en maps.google.nl als web app. Op de landingspagina van nu.nl worden keurig alle recente artikelen geladen, en nadat alle onderdelen op hun plek staan gebeurt er niks meer. Wanneer er een nieuw artikel gepubliceerd wordt dan zul je dit niet merken op deze (eerder geladen) pagina, niet eerder tot je de pagina ververst. Niks bijzonders dus, dit kennen we allemaal.

Wanneer we nu naar Google Maps kijken kunnen we het verschil goed opmerken. Hier wordt de kaart geladen en op het eerste oog lijkt er geen verschil qua activiteiten; de grafische elementen worden geladen, mogelijk wordt je kaart nog gecentreerd op je huidige positie, maar daar blijft het ook bij. Toch staat de web app achter de schermen helemaal gereed om nieuwe gegevens te laden. Wanneer je bijvoorbeeld op Nijmegen zoekt merk je dat de pagina niet opnieuw opgebouwd wordt, maar alleen de positie van de kaart veranderd en dit nieuwe gedeelte van de kaart wordt binnen je huidige pagina aangevuld. Alle andere elementen zoals zoekbalk en functie elementen blijven netjes waar ze zijn.

Interactie mogelijkheden

Het verschil zit hem dus vooral in de interactie mogelijkheden binnen één pagina. Dit maakt het mogelijk dat je op Google Maps kunt rondkijken op de kaart en van plaats naar plaats kun navigeren. Nu is Google Maps een groot en bekend voorbeeld, maar web apps zijn er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Voorbeelden die je misschien wel kent zijn blendle.com, icloud.com en jawel, óók de traditionele homepage van google.com is vervangen door een web app.

Wanneer ga je voor een 'normale' website of juist voor een web app? Deze keuze komt meestal voort uit het doel van de website in combinatie met het beschikbare budget. Even kort door de bocht kost een webapp gewoon meer werkuren. De keuze, ongeacht de uitkomst, moet dus voorafgaand aan de bouwfase goed overwogen worden. We kijken dus goed van te voren of complexe functionaliteit écht een toevoeging is voordat we de eerste bouwstenen leggen. Een goede webapp overkomt je niet, daar kies je bewust voor.