De wereld wordt weer plat

De verschuiving van skeuomorphism naar flat design

De wereld wordt weer plat

De creatieve wereld van webdesign blijft altijd in beweging door middel van trends, stromingen en stijlen. Door deze veranderingen blijft het web zich evolueren en blijft voor ons webdesigners het leven uitdagend.

Skeuomorphism

De afgelopen jaren zwaaide de stijl skeuomorphism de scepter als het om digitale vormgeving gaat. Hoe moeilijk het woord er ook uitziet komt het simpel gezegd neer op een stijl van vormgeving waarin objecten realistisch worden vormgegeven door toevoeging van schaduw, textuur en glans om ze op deze manier herkenbare, realistische eigenschappen uit de "echte wereld" mee te geven. Vaak ter decoratie om het geheel esthetisch mooier te maken maar ook om hun functie te verduidelijken. Zo kregen buttons op websites een glans waardoor een bolling wordt nagebootst en het meer op een echte knop lijkt. Een bekend voorbeeld qua decoratieve functie is de vormgeving van de Calculator applicatie binnen iOS 6. Door middel van allerlei eigenschappen van bollende knoppen tot het indrukken ervan werken mee aan de ervaring alsof je op een echte calculator aan de slag bent.

Flat Design

De afgelopen tijd zien we een sterke verschuiving van het ooit zo geliefde skeuomorphism naar een compleet nieuwe stijl genaamd flat design. Vorig jaar was je Newsstand binnen iOS nog een grenen boekenkast met het stof in de hoekjes om het geheel zo realistisch mogelijk te laten overkomen. Vandaag de dag is de Newsstand in iOS 7 niks meer dan vier volvlakken waarvan de kleur wordt bepaald door de achterliggende wallpaper.

Nu de grote boys van Windows en Apple compleet zijn geswitcht naar flat design binnen hun besturingssystemen zien we dat deze nieuwe stijl in grote mate wordt overgenomen door webdesignerland. Logo's worden weer plat en iconisch vormgegeven en buttons worden strakke platte volvlakken zonder glans of schaduw.

Het ziet er allemaal wel next level uit maar gaan we er wel op vooruit? Die schaduwtjes en glimmende dingetjes waar we afscheid van hebben genomen hadden wel degelijk hun functie toch? Je herkende daardoor beter, makkelijker en sneller wat een knop was? Niks is minder waar maar een goede bijkomstigheid van het nieuwe, hippe strakke flat design is dat zijn minimalistische karakter wordt doorgetrokken in het complete ontwerp. Bij skeuomorphism waren veel meer realistische elementen aanwezig om de stijl binnen het ontwerp consistent te houden. Door het minimalisme karakter van flat design vallen de kleurige volvlak buttons misschien nog wel meer op omdat alles eromheen wordt weg gelaten waardoor alleen dat in beeld is wat belangrijk is. Daarnaast zijn flat design en responsiveness ook veel betere vrienden dan skeuomorphism en responsiveness omdat de volvlakken veel makkelijker en mooier kunnen worden geprogrammeerd met behulp van html5 en css3.

Wij bij Vormkracht10 zijn in ieder geval groot fan van het nieuwe platte tijdperk. Onze website is compleet vormgegeven volgens de richtlijnen van flat design. Nieuwe projecten zullen veelal worden ontworpen in de nieuwe stijl en voor eerder gerealiseerde ontwerpen gaan we graag aan de slag voor een strak redesign.