Cloudy

Wij klaren de mist op

Cloudy?

Iedereen met een computer heeft ervan gehoord.. De zogenaamde Cloud. Je hebt ze in allerlei vormen en maten; In The Cloud, Cloud Based, iCloud, Cloud Computing, Cloud Storage en misschien ken je er zelf nog wel meer. Hoe zit het nu precies, vallen al deze Cloudy applicaties en diensten onder een specifieke online branche of is het gewoon een hippe term?

Als online developers komen we het mooie flat-design wolkje maar wat vaak tegen. Bij het inloggen op iCloud, bij webhosting die cloud storage aanbied en we werken op een cloud based applicatie als we Google Docs gebruiken. Één ding weten we in ieder geval zeker, al deze aanbieders leveren niet dezelfde dienst.

Wat is er dan zo 'cloudy' aan webmail, online schijfruimte of programma's die vanuit je browser werken? De meest opvallende overeenkomst is natuurlijk dat alle diensten online zijn. Dit is dan ook gelijk de laatste overeenkomst die voor (vrijwel) alle applicaties en diensten gelijk is. Naast deze overkoepelende overeenkomst vertegenwoordigd de term wel vaak verschillende branches of dienstverleningen. Hier volgen een aantal bekende voorbeelden die gebruik maken van de cloud term.

Synchronisatie

Vooral met mobiele applicaties wordt de Cloud vaak als synoniem gebruikt voor gegevens synchronisatie. Als er geadverteerd wordt met 'Cloud synchronisation' wordt er voornamelijk gemeld dat een bewerking vanaf bijvoorbeeld een smartphone ook wordt doorgevoerd op je tablet of computer. Een goed voorbeeld is je mailbox, wanneer je een nieuwe mail op je laptop leest zal ook op je mobiel de status van het nieuwe bericht aangepast worden naar de status 'gelezen'.

Webstorage

Schijfruimte op internet is niet echt bijzonder, alle websites staan tenslotte ook op een schijf dat gekoppeld is aan internet, maar Cloud Storage is net even anders. Deze vorm van online schrijfruimte is direct gekoppeld aan een applicatie. Zo worden daar bijvoorbeeld je foto's van je mobiele telefoon opgeslagen of kun je bestanden delen via Dropbox. Je verplaatst (of kopieert) dus je schijfruimte van lokaal naar online. Voordeel is meer vrije schijfruimte op je device en een externe backup van je gegevens, maar daar staat tegenover dat je veel bandbreedte kwijt bent om je gegevens te synchroniseren.

Browser applicaties

Bij applicaties die in je browser draaien en die gebruik maken van Cloud Computing wordt de rekenkracht niet van de computer van de gebruiker ingezet, maar worden de berekeningen verdeeld over een netwerk van gekoppelde computers. Zo kun je bijvoorbeeld met een trage laptop toch nog geavanceerde handelingen uitvoeren via de browser.

Om de mist goed op te klaren, hier nogmaals in het kort; applicaties en diensten die met een Cloud beschreven worden functioneren online en meestal in combinatie met het delen van bestanden en/of rekenkracht. Het is dus wel een hippe term die breed gebruikt wordt, maar het werkt als een paraplu met een spandeerde die zich beperkt tot opslag, synchronisatie en deling van bestanden en rekenkracht.